I nostri vini

Valorizzare il patrimonio vitivinicolo e produrre vini che seguono le tradizioni legate al territorio nel rispetto dell’ambiente è la nostra filosofia.
L’azienda produce circa 20.000 bottiglie frutto della lavorazione di 4 vitigni autoctoni: Pallagrello Bianco, Pallagrello Nero, Casavecchia e Coda di Pecora. Il Verro ha riscoperto e valorizzato l’antico vitigno Coda di Pecora, coltivato in passato nell’area d’elezione tra il Monte Maggiore e Roccamonfina, di cui siamo gli unici produttori che commercializzano in purezza vini da questo rarissimo vitigno.
La nostra azienda ha anche conseguito le certificazioni di coltivazione agricola biologica e produzione di vini biologici, a tutela e garanzia per il consumatore dell’alta qualità e autenticità dei nostri vini. (continua)
Pallegrello bianco
Terre del Volturno – IGP
Coda di Pecora
Terre del Volturno – IGP
Casavecchia
Terre del Volturno – IGP
Casavecchia
Terre del Volturno – IGP
Pallegrello nero
Terre del Volturno – IGP

Visita e vivi la nostra cantina

Una visita immersiva ed emozionale tra il fascino dei nostri unici vitigni autoctoni.
La nostra storia, la nostra filosofia, la nostra realtà in una parentesi di tempo sospeso.
Un percorso di degustazione per provare il fascino ed il sapore dei nostri inimitabili vini.

About us

The Monte Maggiore, overlooking on one side the basin rich in mineral waters of Riardo and on the other the Volturno Valley, since the time of the Bourbons was hunting territory of the wild boar of the barony of Formicola.
From the name that the locals gave the male boar (‘u Verru) the Farm is named “Il Verro”. The story of this adventure is rooted in friendship started back in the sixties, when on the benches of high school meet five young hopefuls. Like all long-standing ties needed nourishment: now, what nourishes and makes a solid and irreplaceable human relationship, if not a shared interest?
Thus, a piece of land gently sloping, completely invaded by brambles and weeds, became the catalyst for the energies of friends now eager to return to solid values of the oldest traditions of his native land, creating a venture ambitious: to produce quality wine and olive oil.
The company produces about 20,000 bottles from three grape varieties; Casavecchia, Pallagrello Bianco and Pallagrello Nero.
The grapes are produced from fully owned vineyards, characterized by rich lava soils, facing south-south-east where there are significant temperature variations between day and night; surrounding the Estate ancient olive trees, walnut and cherry. Il Verro has rediscovered and begun the development of the ancient vine Coda di Pecora (Tail Sheep) in the past cultivated in the area between the Monte Maggiore and Roccamonfina. Trials are underway from some years. Frojo in 1875 mentions it in his work on viticulture in Campania.
The development of old grapes and the production of fine wines that follow the traditions linked to the territory is our philosophy.

I vitigni

Coerentemente con la nostra missione di ambasciatori dei Vitigni autoctoni casertani nel mondo, abbiamo creato questa pagina finalizzata alla divulgazione e diffusione della cultura sui vitigni autoctoni casertani. In questa pagina scoprirete così la storia del Pallagrello, del Casavecchia e del Coda di Pecora di cui siamo gli unici produttori… (continua)

Message us

You can request any kind of information by filling out this form.
The online request is purely indicative and in no way binding.
(Read more)

Where we are

Via Lautoni snc – Località Acquavalle
81040 Formicola, Caserta – Italy
Tel. +393351223462

Registered office

Azienda Agricola Il Verro s.r.l.
Via Lautoni snc – Località Acquavalle
81040 Formicola – Italy

Stay tuned